Ile będzie wynosiła granica?
Lola: Ile będzie wynosiła granica:
| | √2−√1+sinx | |
lim n →π2 |
| |
| | cos2 | |
6 lut 18:54
heuhuehue: nie zapomnialas o x przy cos2 ? i chyba x−−−> pi/2 jezeli tak to granica wynosi √28
6 lut 19:02
lola: tak, zgadza się. Żle przepisałam. Powinno być:
cos2x. x→π2
6 lut 19:59
asdf: | | 1 | |
zrobiłem, wyszło mi |
| , nie chce mi się tyle pisać, więc napiszę co robiłem: |
| | 4√2 | |
| | pi | | pi | |
1o y = || |
| − x}; x−>pi/2 ⇒ y −> 0; x= |
| − y || |
| | 2 | | 2 | |
masz teraz granicę:
lim
y−>0U{
√2 −
√1+sin(pi/2 − y){cos
2(pi/2 − y)}, czyli
lim
y−>0U{
√2 −
√1+cosy{sin
2y}, sprzęż to z licznikiem, zostanie
| 1 − cosy | |
| , pozniej znowu to sprzęż, w liczniku będzie 1−cos2y = |
| sin2y(√2 + √1+cosy) | |
sin
2y
skróci Ci się, później podstawisz to do y−>0 i masz wynik
6 lut 20:38