matematykaszkolna.pl
calkowalnosc i rozniczkowalnosc def a.k.: Witam! Mam takie pytanie bo na egzaminie zazwyczaj jest jakas funkce i mam wykazac czy jest ciągła. A nastepnie czy jest różniczkowalna / calkowalna. I teraz moje pytanie. 1) Jesli funkcja nie jest ciagla to na pewno nie jest rozniczkowalna.? 2) Jesli funkca jest ciagla to jak wykazac ze jest rozniczkowalna? Wystarczy jesli granica w punkcie x0 jest wlasciwa? 3 ) Jesli funkcja jest ciagla to na pewno jest calkowalna? 4) A jesli jest nie ciagla to moze tez byc calkowalna i jak to wykazac? Wystarczy stwierdzenie ze jest nie ciagla II rodzaju? Bo tak kolega mi powiedzial ale nie wydaje mi sie ze to wystarczy? Bardzo prosze o pomoc i z góry dziekuje
6 lut 18:44
Basia: ad.1 tak, oczywiście w p−cie nieciągłości ad.2 nie wystarczy; musi być właściwa i równa f(x0) ad.3 tak ad.4 Funkcja ograniczona określona na przedziale domkniętym jest całkowalna wtedy i tylko wtedy, gdy jest prawie wszędzie ciągła, tzn. zbiór jej nieciągłości jest zaniedbywalny. (czyli topologicznie: jest zbiorem miary 0)
6 lut 19:04
a.k.: dziekuje za odp. Ale co do 4 moglabys mi to konkretniej jeszcze napisac? bo kompletnie nie wiem o co chodzi np mam funkcie ex, x∊[−2,0] 1/x x∊(0, 3) Funkcja nie jest ciagla i jak udowodnic ze nie jest calkowalna?
6 lut 19:35
a.k.: pomoze ktos?
6 lut 22:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
 f(x+h) − f(x) 
ad2. limh−>0

musi istnieć dla każdego punktu 'x' w danym przedziale
 h 
ad4. innymi słowy −−− jest przeliczalna liczba punktów nieciągłości emotka przykład ...
 x gdy x≠0  
f(x) = 1 gdy x=0
6 lut 22:29
Basia: to co napisałam nie dotyczy tej funkcji; ona nie jest ograniczona
6 lut 22:30
a.k.: czyli jesli jakas funkcja nie jest ciagła i a) nie jest ograniczona to nie jest calkowalna? b) jest ograniczona i ma policzalna liczbe nieciaglosci to jest calkowalna?
6 lut 22:35
Basia: (b) tak (a) nie jestem pewna, może Artur pamięta
6 lut 22:42
a.k.: ale to funkcja ktora Artur podal nie jest calkowalna? Bo ma niby jeden punkt nieciaglosci w x=0 ale nie jest przeciez ograniczona..
6 lut 22:45
Basia: ależ ona jest na każdym przedziale domkniętym ograniczona natomiast Twoja nie
6 lut 22:53
Artur_z_miasta_Neptuna: albo inaczej ... funkcja w otoczeniu punktu nieciągłości musi być ograniczona
6 lut 22:58
a.k.: punkty nieciaglosci juz rozumiem dziekuje emotka ale czemu moja funkcja na kazdym przedziale nie jest ograniczona? dlatego bo ta funkcja ogolnie jest tylko dla przedzialu [−2,3) ?
6 lut 23:05
Basia:
 1 
w otoczeniu 0 nie jest ograniczona; przecież limx→0

= +
 x 
czyli limx→0+ f(x) = + natomiast limx→0 f(x) = e0 = 1 i dlatego np. na przedziale [−2;0] albo [0,1; 2,9] ona jest całkowalna a na żadnym przedziale postaci (a,b) gdzie a<0 a b>0 nie
6 lut 23:12