Na podstawie twierdzeń rachunku różniczkowego uzupełnij tabelę zmienności funkcj
Ala: Na podstawie twierdzeń rachunku różniczkowego uzupełnij tabelę zmienności funkcji f:
____________________________________
|x__ |− ∞↗ | 1 | ↗ | 3 | ↗ | 6 |↗∞|
| f' (x) | − | 0 | − | x | + | 0 | − |
| f'' (x) | + | 0 | − | x | − | − | − |
| f (x) | ∞ | 0 | −∞ | x | −∞ | −1 | −∞ |
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema tej funkcji. wyznacz przedziały wypukłości i
punkty przegięcia funkcji f. Wyznacz granice funkcji f na wszystkich jej krańcach jej
przedziałów określoności. Naszkicuj wykres funkcji f.
26 cze 08:55
AS: Co to jest x w tabeli?
26 cze 09:00
Ala: na samej górze w rogu powinno być X / nie razy (x)
26 cze 09:03
Ala: czy ktoś mi pomoże?
26 cze 11:42
Ala:
| x |− ∞↗ | 1 | ↗ | 3 | ↗ | 6 | ↗∞|
| f' (x) | − | 0 | − | x | + | 0 | − |
| f'' (x) | + | 0 | − | x | − | − | − |
| f (x) | ∞ | 0 | −∞ | x | −∞ | −1 | −∞ |
26 cze 11:47
AS: Ojej! Pytam się o x w kolumnie pod 3
26 cze 12:10
Ala: to chyba oznacza brak
26 cze 12:17
Ala: to nie bedzie asymptota pionowa w punkcie 3?
26 cze 12:28
AS:

Przedziały monotoniczności
(−
∞,3) maleje bo pierwsza pochodna ujemna w tym przedziale
(3,6) rośnie bo pierwsza pochodna dodatnia w tym przedziale
(6,
∞) maleje bo pierwsza pochodna ujemna w tym przedziale
Ekstrema
w (6,0) maksimum bo pierwsza pochodna = 0 i zmienia znak z + na −
z lewej strony (6,0) rośnie a z prawej maleje
l;ub też drugie kryterium: f'(xo) = 0 , f''(xo) < 0
punkt przegięcia w (1,0) bo druga pochodna w tym punkcie przyjmuje wartość 0
Wypukła w (−
∞,1) bo druga pochodna przyjmuje wartości dodatnie w każdym
punkcie tego przedziału (styczna poprowadzona do krzywej w tym przedziale
jest pod krzywą)
Wklęsła w (1,3) oraz (3,
∞ bo druga pochodna przyjmuje wartości ujemne w każdym
punkcie tego przedziału (styczna poprowadzona do krzywej w tym przedziale
jest nad krzywą)
Granice:
dla x → −
∞ granicą jest +
∞
dla x → 3− granicą jest −
∞ (lewa strona 3 − granica lewostronna))
dla x → 3+ granicą jest −
∞ (prawa strona 3 − granica prawostronna)
dla x →
∞ granicą jest −
∞
Wzorzec zapisu: lim f(x) = −
∞
x→
∞
26 cze 13:17
Ala: Dziękuję, ślicznie
26 cze 13:31
Ala: Jeszcze jedno pytanie ale czy funkcja nie powinna być w pkt (6,−1)
26 cze 14:03
AS:

Oczywiście że błąd ,przepraszam za pomyłkę
Przedziały monotoniczności (−
∞,3) maleje bo pierwsza pochodna ujemna w tym przedziale
(3,6) rośnie bo pierwsza pochodna dodatnia w tym przedziale
(6,
∞) maleje bo pierwsza pochodna ujemna w tym przedziale
Ekstrema
w (6,−1) maksimum bo pierwsza pochodna = 0 i zmienia znak z + na −
z lewej strony (6,−1) rośnie a z prawej maleje
lub też drugie kryterium: f'(xo) = 0 , f''(xo) < 0
punkt przegięcia w (1,0) bo druga pochodna w tym punkcie przyjmuje wartość 0
Wypukła w (−
∞,1) bo druga pochodna przyjmuje wartości dodatnie
w każdym punkcie tego przedziału (styczna poprowadzona do krzywej
w tym przedziale jest pod krzywą)
Wklęsła w (1,3) oraz (3,
∞) bo druga pochodna przyjmuje wartości ujemne
w każdym punkcie tego przedziału
(styczna poprowadzona do krzywej w tym przedziale jest nad krzywą)
Granice:
dla x → −
∞ granicą jest +
∞
dla x → 3− granicą jest −
∞ (lewa strona 3 − granica lewostronna))
dla x → 3+ granicą jest −
∞ (prawa strona 3 − granica prawostronna)
dla x →
∞ granicą jest −
∞
No teraz już chyba wszystko jest dobrze.
26 cze 14:36
Ala: Dziękuję bardzo za taka stronę, uczyłam sie z niej przez pól roku na studiach, nigdy nie miałam
problemu nawet maturę z matmy zdałam na 5 ale to było 18 lat temu. Rozwiazanie tego zadania
pomogło mi bardzo zrozumieć kolejny materiał dziś miałam wpis do indeksu i otrzymałam 5.
Zadanie miałam wprawdzie trudniesze ale poradzilam sobie

dziękuję raz jeszcze
5 lip 20:54
AS: Dziękuję i ja za informację,trochę satysfakcji i dla mnie.
6 lip 09:54