stereometria
Aaa2: podstawa graniastosłupa ABCS jest trojkąt prostokątny o kacie prostym w wierzchiołóku C.
promien okregu opisanego na tym trojkacie jest rowny 3 .sciany boczne ACS i BCS sa prostopadłe
do podstawy. pole sciany ABS jest rowne 12√2 i jest ona nachylona do podstawy pod katem 60
stopni. oblicz objectosc i pole powierzcni całkowitej tego ostrosłupa
6 lut 18:37
Aaa2: pomoze ktos?
6 lut 18:49
Aaa2: halo?
6 lut 18:53
Aaa2: obliczylam tylko bok c tego trojkata i mi wyszlo 6
6 lut 18:54
Aaa2: i jeszcze obliczylam wyskosc tego trojkata ABS i mi wyszlo 4√2
6 lut 18:55
Aaa2:
6 lut 19:02
Aaa2: tak oznaczyle trojkat
6 lut 19:02
Aaa2: bok c czy odcinek AB,
6 lut 19:03
dero2005:

Na początku musisz się zdecydować, czy to jest graniastosłup czy ostrosłup?
r = 3
oznaczenia
AB = c = 2r = 6
CA = a
CB = b
CS = h
CD = h
p
DS = h
s
AS = s
BS = l
| hp | | 1 | |
| = cos 60o = |
| ⇒ hp = 2√2 |
| hs | | 2 | |
h =
√hs2 − hp2 = 2
√6
a
2 + b
2 = c
2
h
p*c = a*b
po rozwiązaniu
a = 2
√3
b = 2
√6
s =
√h2 + a2 = 6
l =
√h2 + b2 = 4
√3
P
c = P
p + P
ACS + P
BCS + P
ABS = 6
√2 + 4
√2 + 12
√2 + 8 = 22
√2 + 8
sprawdź obliczenia
6 lut 19:45