matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
indukcja
skajper:
1−q
n
1+q+q
2
+...+q
n−1
=
i q≠0
1−q
I wychodzi mi: 1. Dla n=1 oczywiste
1−q
k
2. n=k, to 1+q+q
2
+...+q
k−1
=
1−q
1−q
k+1
3. Dla k+1 1+q+q
2
+...+q
k+1−1
=
1−q
1−q
k
L= 1+q+q
2
+...+q
k−1
*q =
*q
1−q
nie wiem jak dalej bo w mianowniku wychodzi q−q
k+1
6 lut 18:17
Krzysiek:
1−q
k
1−q
k
+q
k
−q
k+1
1−q
k+1
L=1+q+q
2
+...+q
k−1
+q
k
=
+q
k
=
=
=P
1−q
1−q
1−q
6 lut 18:30
skajper:
skąd i dlaczego +q
k
6 lut 18:40