| α+β | α−β | α+β | α−β | |||||
2cos | cos | = a i 2sin | cos | = b | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| a | |||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||||
| b |
| α+β | a | |||
ctg | = | , | ||
| 2 | b |
| α+β | a | cosγ | a | a | ||||||
oznaczmy: | = γ ⇒ ctgγ = | ⇒ | = | ⇒ cosγ = | sinγ | |||||
| 2 | b | sinγ | b | b |
| a2 | ||
sin2γ + cos2γ = 1 ⇒ sin2γ + | sin2γ = 1 / *b2 | |
| b2 |
| b2 | ||
sin2γ * (a2 + b2) = b2 ⇒ sin2γ = | ||
| a2 + b2 |
| b2 | a2 | |||
i cos2γ = 1 − | = | |||
| a2 + b2 | a2 + b2 |
| α+β | b2 | a2 | ||||
sin22γ = 4sin2γcos2γ ⇒ sin22* | = 4* | * | ⇒ | |||
| 2 | a2 + b2 | a2 + b2 |
| 4a2b2 | ± 2|ab| | |||
⇒ sin2(α+β) = | ⇒ sin(α+β) = | |||
| (a2 + b2)2 | a2 + b2 |
| α+β | a2 | b2 | ||||
cos2γ = cos2γ − sin2γ ⇒ cos2* | = | − | ⇒ | |||
| 2 | a2 + b2 | a2 + b2 |
| a2 − b2 | ||
⇒ cos(α+β) = | ||
| a2 + b2 |
| ± 2|ab| | a2 − b2 | |||
Odp.: sin(α+β) = | , cos(α+β) = | . | ||
| a2 + b2 | a2 + b2 |