równanie
fty: Napisz równanie stycznej do krzywej f(x)=1/4x
4−x, równoległej do prostej 7x−y−4=0
Nie mam pojecia jak sie za to zabrać

/
6 lut 17:38
MQ: Szukasz punktu x0, w którym wsp. kierunkowy stycznej jest taki sam jak w zadanej prostej.
6 lut 17:41
fty: Nie mam pojęcia jak sie za to zabrać

jak mam znaleść ten punkt?
6 lut 18:13
MQ: 1. Liczysz pochodną f(x)'
2. Szukasz takiego x0 dla którego wartość pochodnej (nie funkcji) jest równa wsp. kierunkowemu
zadanej prostej −− masz wsp kierunkowy prostej (a)
3. szukasz takiej wartości wyrazu wolnego (b) dla równania prostej, żeby wartość y dla tej
prostej była równa wartości funkcji (nie pochodnej) w p. x0
6 lut 18:17
fty: pochodna f'(x)=x3−1
w pożądku?
6 lut 18:32
Vizer: Nie wszystko w Twoim poście jest w porządku
6 lut 18:34
fty:
6 lut 18:36