równanie
kat: Rozwiąż równanie:
z2−iz+1−3i=0
oblicz z1 i z2 oraz z1+z211
wyszło mi z1=−1+2i z2=1−i
z1+z211= −i
To jest dobrze?
6 lut 17:34
Mila: −1−i
1+2i
sprawdź rachunki
6 lut 17:57
fty: Wyszło mi że x1=3, y1=−2
x2=−3 , y2=2
więc z1=i+3i−2)/2
a z2=i−3i+2)/2
Co robię źle?
6 lut 18:11
Mila:
z
2−iz+1−3i=0
Δ=(−i)
2−4(1−3i)=−1−4+12i=−5+12i
√−5+12i=
√(2+3i)2=2+3i
| | i−2−3i | | −2−2i | | i+2+3i | |
z1= |
| = |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
z
1=−1−i lub z
2=1+2i
Tam jest dalej
(z
1+z
2)
11 ?
6 lut 18:25
fty: tak
6 lut 18:31
fty: ok już załapałam. Dzięki
6 lut 18:41
Mila: No to dokończysz sobie teraz?
6 lut 18:45
fty: tak. Dzięki
6 lut 18:47