Badanie funkcji
Krzysiek: Słuchajcie, nie rozumiem do końca polecenia: "znajdź przedział, w którym funkcja jest rosnąca i
wypukła w górę."
Mam znaleźć przedziały gdzie odpowiednio funkcja jest rosnąca i wypukła w górę, a potem
wyciągnąć z nich część wspólną?
Czy policzyć (dla tego przypadku) gdzie f`(x)>0 i f``(x)<0 w następujący sposób:
| | ex | |
f(x)= |
| , Df(x)= R\{−1} |
| | x+1 | |
| | xex | |
f`(x)= |
| , Df`{(x)}= Df(x) |
| | (x+1)2 | |
xe
x(x+1)
2>0
stąd miejsca zerowe to:
x= 0, x= −1 odpada, bo nie jest w dziedzinie, no i co z tym e
x?
6 lut 17:29
Krzysiek: Dobra, lecimy dalej:
xe
x(x+1)
2>0
x>0, bo (x+1) i e
x niczego nie wnoszą do obliczeń ze względu na to, że e
x>0 dla x∊R, a x≠−1
Stąd f(x) jest rosnące dla x>0
| | ex−xex | |
f``(x)= |
| , żeby f(x) była wypukła w górę⇒ f``(x)<0 |
| | (1+x)3 | |
D
f``(x)= D
f(x)
e
x(1−x)(1+x)
3<0
1−x<0
1<x
stąd f(x) wypukła w górę dla x>1
Zatem f(x) wypukła w górę i rosnąca dla x∊(1,+inf)
Może mi ktoś to sprawdzić?
6 lut 18:41
Vizer: Hmm czyli dla x = −2 funkcja nie będzie wklęsła ?
6 lut 18:46
6 lut 18:56
Vizer: Eh może się źle wyraziłem. Po prostu zgubiłeś rozwiązania :
ex(x − 1)(x + 1)3 > 0
x ∊ (− ∞, −1) U (1 , +∞)
6 lut 19:06
Krzysiek: zauważyłem, że zrobiłem błąd:
(1−x)(1+x)3<0
(1+x)3 ma nieokreślony znak więc może wpływać na nierówność. Nie wiem jednak jak to
rozwiązać...
6 lut 19:10
Vizer: Ale co nie wiesz ? Jak rozwiązać nierówności, czy co ?
6 lut 19:22
Krzysiek: Tak. Jak rozwiązać tą nierówność.
6 lut 19:24
Vizer: No to rozwiązałem wyżej, czy widzisz, ale nie rozumiesz wyniku ?
6 lut 19:25
Krzysiek: ex można wywalić, bo zawsze >0, ale co z tym (x+1)3?
6 lut 19:36
Vizer:
To wystarczy teraz rozwiązać taka nierówność :
(x − 1)(x + 1) 3 > 0
Pamiętasz w liceum jak to się robiło ?
6 lut 19:41
Krzysiek: Siedzę nad tą matmą prawie 7 godzin. Już mi się wszystko pie*doli. Zlituj się, proszę.
6 lut 19:47
Vizer:

Jest to wielomian 4 stopnia a dodatnim współczynniku, więc rysujemy wykres od lewej "od góry do
góry"
6 lut 19:54
Krzysiek: HAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHA!
Chyba dość na dzisiaj...
| | ex | |
Dobra, mam w takim razie przedział (−1,1), w którym to funkcja f(x)= |
| jest wypukła w |
| | x+1 | |
górę. Mam też przedział x>0, w którym f(x) jest rosnąca.
Zatem funkcja jest rosnąca i wypukła w górę na przedziale (0,1), dobrze?
6 lut 20:02
Vizer: Tak
6 lut 20:03
Krzysiek: Hurra!

Pomógłbyś mi jeszcze ze znalezieniem punktu przegięcia?
Liczę drugą pochodną f(x)= e
cosx
f`(x)= e
cosx*(−sinx)
f``(x)= −cosx*e
cosx−sinx*e
cosx*(−sinx)= −cosxe
cosx+sin
2xe
cosx=
e
cosx(sin
2x−cosx)= e
cosx(1−cos
2x−cosx)
e
cosx(1−cos
2x−cosx)= 0
cos
2x+cosx= 1
cosx(cosx+1)= 1
cosx= 1 u cosx= 0
cosx= 1 dla 2kπ
f``(x
0)= 0⇒ f``(2π)= e
1(1−1−1)= −e≠0
| | π | |
f``(x0)= 0⇒ f``( |
| )= e0(1−0−0)= 1≠0 |
| | 2 | |
Coś na bank robię źle.
6 lut 20:11
Vizer:
cosx(cosx + 1) = 1
cosx = 1 v cosx = 0
Tu jest źle, pewnie pomyliłeś sobie z równością z zerem, bo tak się robi gdy przyrównujemy
iloczyn do 0. Tutaj należy wszystko na jedną stronę przenieść i wyliczyć bez kombinacji
równanie kwadratowe.
6 lut 20:20
Krzysiek: | | −1+√5 | |
w takim razie cosx= |
| |
| | 2 | |
I co dalej? Jak mam sprawdzić, czy druga pochodna jest równa 0?
6 lut 20:22
Krzysiek: | | −1−√5 | |
cosx= |
| odpada, bo jest większe od −1, a to jest nie możliwe. |
| | 2 | |
6 lut 20:23
Vizer:
Tak widzę, że wyniki ładne nie wyszły, albo z tablic jakieś przybliżone wartosci albo zapisać,
że
6 lut 20:31
Krzysiek: Hmm, widzę zależność, że np. tgx= a⇒ x= arctg(a). Przyda się.
No to lipa. Jutro poprawa egzaminu. Ostatnia szansa

Trafiłem bardzo, bardzo źle z ćwiczeniowcem...

Dzięki za pomoc. Miłego wieczoru.
6 lut 20:38