PILNE dwa zadania !! Pomocy!
maciekkk: zad1. podstawy trapezu rownoramiennego maja dlugosci 12cm i 6 cm.Oblicz pole i dlugosc ramion
tego
trazezu jeżeli jego przekątne przecinaja siw pod kątem prostym.
zad 2.
Oblicz miary katow równoległoboku o bokach a,b i polu P a) a=6 b=5 P=15 √2
B) a=2 b=pierwiastek z 3 P=3
6 lut 17:28
Janek191:
z.1
a = 12 cm, b = 6 cm
Przekątne tego trapezu są równe i prostopadłe :
Niech
p = x + y i x < y
Mamy
x2 + x2 = 62
2 x2 = 36
x2 = 18 = 9*2
x = 3 √2
========
y2 + y2 = 122 = 144
2 y2 = 144
y2 = 72 = 36*2
y = 6 √2
============
Pole trapezu :
P = 0,5 y2 + 0,5 x2 + 2*0,5 x*y
P = 0,5 *72 + 0,5 *18 + 3√2*6 √2 = 36 + 9 + 36 = 81
P = 81 cm2
===========
oraz
c2 = x2 + y2 = 18 + 72 = 90 = 9*10
c = 3 √10
c = 3 √10 cm − długość ramion trapezu
============
7 lut 00:17