Oblicz miary katow równoległoboku o bokach a,b i polu P
maciekkk: Oblicz miary katow równoległoboku o bokach a,b i polu P a) a=6 b=5 P=15 √2
B) a=2 b=pierwiastek z 3 P=3
6 lut 17:24
Janek191:
a)
a = 6
b = 5
P = 15 √2
zatem
P = a*b *sin α
6*5* sin α = 15 √2 / : 30
sin α = p{2]/2
α = 45o
więc
β = 180o − 45o = 135o
==========================
7 lut 00:01
Janek191:
b)
a = 2
b = √3
P = 3
więc
P = a*b*sin α
2 *√3 *sin α = 3 / : 2√3
sin α = √3/2
α = 60o
==============
zatem
β = 180 o − 60o = 120o
===========================
7 lut 00:04