Znajdź te liczby, wiedząc, że a,b,c-16 tworzą ciąg arytmetyczny
Charlie: Liczby a,b,c których suma wynosi 52, tworzą ciąg geometryczny. Znajdź te liczby, wiedząc, że
a,b,c−16 tworzą ciąg arytmetyczny
6 lut 17:21
Dominik: a + b + c = 52
tworza ciag geometryczny, zatem
b
2 = ac
a, b, c − 16 tworza ciag arytmetyczny, czyli
2b = a + c − 16
uklad trzech rownan z trzema niewiadomymi, do roboty!
6 lut 17:22
Saizou : a co oznacza zapis "Znajdź te liczby, wiedząc, że
a,b,c−16 tworzą ciąg arytmetyczny"
6 lut 17:23
Dominik: podpowiedz, z pierwszego i trzeciego mozesz od razu uzyskac jakas zmienna, np
2b + 16 = a + c
3b = 36
b = 12
6 lut 17:23
Saizou : nie było pytania, potraktowałem c−16 jako coś innego
6 lut 17:24
Charlie: Dziena Dominik

ratujesz mi skórę cały dzień
6 lut 17:27