Ciąg geometryczny,wskazać monotoniczność
Simek: Mam takie zadanie..
Nie kumam tych ciągów pomimo przeczytania kilkakrootnie zadań Jakuba

a
1=3 a
3=27 q=? S
5? oraz określić monotoniczność..Prosze o jakieś przejrzyste
przełumaczenie.
6 lut 17:00
Dominik: | ⎧ | a3 = a1q2 = 27 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | a1 = 3 | |
3q
2 = 27 ⇒ q
2 = 9 ⇒ q = 3 ∨ q = −3
obliczenie sumy 5 wyrazow to zwykle podstawienie do wzoru na sume.
monotonicznosc:
ciag rosnacy
q > 1 i a
1 > 0
q∊(0, 1) i a
1 < 0
ciag malejacy
q > 1 i a
1 < 0
q∊(0, 1) i a
1 > 0
ciag staly
q = 1 lub a
1 = 0
ciag niemonotoniczny (naprzemienny)
q < 0
odpowiedzi udziel sam
6 lut 17:10
Simek: Dominiku a to z tego wzoru wyliczałeś: an = 3*2n?
7 lut 12:51
Simek: nie mogę pojąć z czego wyliczamy q ..może mała podpowiedź.Dziękuje
7 lut 12:53
Dominik: an = 3 * 2n to jakis zupelnie inny ciag geometryczny.
7 lut 12:53
Buc Kipic: z tego a3 = a1q2=27
7 lut 12:54
Dominik: zapisalem uklad rownan i go rozwiazalem
7 lut 12:55