udowodnij
alen: udowodnij ze n7−n jest podzielne przez 7
6 lut 16:45
Saizou : np. z małego tw. Fermata
6 lut 16:49
alen: nie znam tego proszę o jakieś najprostsze rozwiązanie
6 lut 17:08
6 lut 17:09
alen: a mógłby mi to ktoś rozpisać bez tego twierdzenia byłbym wdzięczny
6 lut 17:15
Mila: n∊N
Przez 7 na pewno podzieli się liczba :
(n−3)(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)(n+3) jako iloczyn siedmiu kolejnych liczb całkowitych,
przekształcamy iloczyn na sumę
=(n−3)(n+3)(n−2)(n+2)(n−1)(n+1)n=
=(n2−9)(n2−4)(n2−1)n=
=(n4−4n2−9n2+36)*(n3−n)=
=(n4−13n2+36)(n3−n)=
=n7−n5−13n5+13n3+36n3−36n=n7−14n5+49n3−36n= rozbijamy na dogodne skladniki
=n7−n+(49n3−14n5−35n) wiemy, że ta liczba dzieli się przez 7 jako iloczyn 7 kolejnych liczb
całkowitych.
suma (49n3−14n5−35n) jest podzielna przez 7 niezależnie od wyboru n, w takim razie
n7−n też musi być podzielne przez 7.
6 lut 17:49