Postać iloczynowa
Lena: Przedstaw funkcję y=x2+6x+9 w postaci iloczynowej.
Wykonałam to tak :
a=1 b=6 c=9
Δ=b2 −4ac
Δ=62−4*1*9
Δ=36−45
Δ=−9
nie istnieje
postac iloczynowa? Dobrze?
6 lut 16:26
Dominik: Δ zle policzona.
6 lut 16:28
Dominik: najlepiej to zauwaz, ze x2 + 6x + 9 to wzor skroconego mnozenia. dokladnie (a + b)2 = a2 +
2ab + b2
6 lut 16:29
Lena: y=x2+6x+9
a=1 b=6 c=9
Δ=b2 −4ac
Δ=62−4*1*9
Δ=36−36
Δ=0
x1=−6/2*1
x=−3
y=a(x−x1)2
y= (x−3)2
Czy teraz dobrze?
6 lut 16:48
Dominik: zle. pierwiastek dobrze policzony, ale zle podstawiony do postaci iloczynowej.
f(x) = (x − (−3))
2 = (x + 3)
2
ale po co liczysz Δ i pierwiastki? pisalem, ze lepiej jest zauwazyc wzor skroconego mnozenia (a
+ b)
2. wiele czasu mozna zaoszczedzic.
6 lut 16:55