Pomocy?
Monia454: Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej
y=−4x+7 przechodzącej przez punkt A(3, −1)
Zrobiłam to tak:
a1*a2=−1
−4*a=−1/:−4
a=1/4
y=1/4x+b
...i teraz wstawiłam do równania współrzędne punktu A(3, −1) . Znajduję "b"
−1=1/4*3+b
−1= 3/4+b
−1+3/4=b
b=−1/4
y=1/4x−1/4
... Czy to jest dobrze zrobione?
6 lut 15:59
Mati_gg9225535: | | 3 | |
zle, jak przenosisz |
| to nie zmienilas znaku  |
| | 4 | |
6 lut 16:01
Monia454: −1=1/4*3+b
−1=3/4+b
−1−3/4=b
b=7/4
y=1/4x−7/4
Czy teraz dobrze? Nie wiem czy nie rąbłam się w obliczeniach....
6 lut 16:12