granice ciagow
karolinka91: Oblicz granice ciagu
limn−>∞ 3nπ [ln(2n+1) − ln(2n−3)]
6 lut 15:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | b | | b | | b | |
lim a*(ln b − ln c) = lim a*( ln |
| ) = lim ln ( |
| )a = ln (lim ( |
| )a) |
| | c | | c | | c | |
i stosujesz wzór na granicę Eulera
6 lut 15:51
karolinka91:
ln [ lim [(1+42n−3)2n−3]3nπ2n−3
(cos ta potega za kwadratowym nawiasem nie chce mi sie wpisac ale to 3n/π dzielone na 2n−3)
osobno granica tej potegi wychodzi mi ∞
w konsekwencji [e4]∞=∞ a tak mi wyjsc nie moze bo musze to wstawic do rownania i wyznaczyc
jego dziedzine
6 lut 16:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2n−3 | | 4 | | 3n | |
potęga −−−> |
| * |
| * |
| |
| | 4 | | 2n−3 | | π | |
6 lut 16:09
karolinka91: dlaczego taka? przeciez to ma być ta liczba która była pierwotnie potega tego wszystkiego czyli
3nπ podzielona przez co to sobie stawilismy jaka potege zeby nam sie zgadzalo czyli 2n−3
6 lut 16:20