styczna do wykresu funkcji
Freju:
Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji g(x) = √x * (4 + lnx) w punkcie przecięcia
wykresu z osią OX
25 cze 19:26
tEa:
Podpowiadam
25 cze 19:57
Freju:
?
25 cze 20:08
tEa:
określamy dziedzinę funkcji: D
g: x>0
wyznaczamy punkty przecięcia z osią OX
g(x) =0 <=>
√x*( 4 +lnx)=0 <=> x = 0 lub 4 +lnx=0
x = 0 −− sprzeczne, lnx= −4 => x = e
−4
A( e
−4,0)
styczna w punkcie A ma równanie:
y− y
o = g
'(x
o)*( x − x
o) x
o= e
−4 y
o=0
| | 1 | | 1 | |
g'(x) = |
| *( 4 +lnx) + √x* |
| .... Dg' : x >0
|
| | 2√x | | x | |
| | e2 | | 1 | | 1 | |
liczymy g'(xo)= g'(e−4)= |
| *( 4 + 0) + |
| * |
| =
|
| | 2 | | e2 | | e−4 | |
= 2e
2 + e
2 = 3e
2
podstawiając
y= g
'(x
o)( x − x
o)
równanie stycznej :
y = 3e2( x − e−4)
PS:
AS ... możesz sprawdzić?
25 cze 20:09
Bogdan:
| | 4 + lnx | | 1 | | 4 + lnx + 2 | |
g'(x) = |
| + |
| ⇒ g'(x) = |
| ⇒ |
| | 2√x | | √x | | 2√x | |
tEo − dobry wieczór, ale kombinujesz z nickami

, ale jakoś łatwo Cię rozszyfrować.
Sprawdź jeszcze raz g'(e
−4)
25 cze 21:41
tEa:
Witam Bogdanie

Sprawdziłam i g(e
−4) = 3e
2
U Ciebie podobnie:
g
'(e
−4}= 3e
2
25 cze 22:08
Bogdan:
lne−4 = −4*lne = −4
25 cze 22:47
tEa:
Fakt

....
25 cze 22:55
AS: Obliczenie g'(xo) jest błędne
ln(e−4) = −4 i mnie wartość g'(xo) wyniosła e2
Równanie stycznej:
y − 0 = e2*(x − e−4)
y = e2*x − e−2
Czuję się zaszczyconym − dziękuję.
26 cze 08:20