jedynka trygonometryczna
denatlu: Jakie są jeszcze postacie jedynki trygonometrycznej, jakie znacie?
6 lut 15:44
denatlu: up
6 lut 19:13
Mila: sin2α+cos2α=1
Napisz konkretnie o co Ci chodzi. Jakie miałeś sytuacje z jedynkami tryg.?
6 lut 19:16
Michał Anioł: ja miałem nieprzyjemną sytuację :< ukradła mi portfel gdy leżałem pijany
6 lut 19:43
SD:
esin2xecos2x = e
6 lut 19:44
f: tgαctgα=1
6 lut 20:10
pigor: ... , o! dobre, no to idąc tropem
SD może np. tak:
log(sin2α+cos2α)= 0,
a na serio, może po prostu ci o to chodzi
sin2α=1−cos2α albo
cos2α=1−sin2α , bo "wkurzyłeś"
pewną nieumiejętnością panią lub pana od matematyki , co

.
6 lut 20:16
denatlu: tzn myślałem, że istnieją jeszcze jakieś włąsności, np: sin2
2x+cos
22x=1 (co prawdą nie jest)
A jeszcze jedno, jakby ktoś mógł mi zapisać wzór ogólny na:
cosxα=
tgxα=
ctgxα=
| | x | | x | |
tak samo jak mam ten: sinxα=2sin |
| α *cos |
| α |
| | 2 | | 2 | |
7 lut 18:26
Mila:
sin2(2x)+cos2(2x)=1
masz ten sam kąt (2x)
7 lut 18:30
denatlu: no fakt
7 lut 18:32
denatlu: a odnośnie tych wzorów ogólnych, to Mila mogłabyś

?
7 lut 18:46
Mila: Tak, ale napisz precyzyjnie o co Ci chodzi.
7 lut 19:38
denatlu: no bo jak mam wzór ogólny na sinxα (który napisałem), tak więc na sinusa podwójnego, potrójnego
i tak dalej kąta α, tak chciałbym poznać wzory na
ctgxα
tgxα
cosxα
Wiesz o co mi chodzi

?
7 lut 20:03
Saizou : np, cos4x możesz wyprowadzić sam , bo
cos4x=cos(2x+2x)=....
7 lut 20:07
denatlu: Chodzi mi o wzór ogólny.
7 lut 20:13
Saizou : a można wiedzieć po co ci to?
7 lut 20:19
denatlu: | | 1 | |
nie chce uczyć się na pamieć wzoru na cos2α a oddzielnie na cos |
| α,. Wolę od razu na |
| | 4 | |
cosxα, tak wydaję mi się prościej.
7 lut 20:23
7 lut 20:23
Dominik: cos2x = cos(x + x)
o jakie wzory ogolne ci chodzi?
7 lut 20:24
Saizou : ale nikt Ci się go na pamięć nie karze uczyć, jest on w tablicach maturalnych
7 lut 20:25
denatlu: no o takie, jak napisałem dla sinusa:
Dla mnie ułatwienie.
7 lut 20:26
Mila: Nie ma uniwersalnego wzoru, kilku trzeba nauczyc sie, resztę wyprowadzać korzystając z
poznanych.
7 lut 20:27
Dominik: mozesz to sobie predko wyprowadzic
7 lut 20:28
denatlu: Saizou: ale tablic maturalnych nie noszę zawsze przy sobie, a wychodzę z założenia, że cosnα
powinienem znać w każdej chwili mojego życia.
7 lut 20:30
denatlu: Mila: a to co napisałem, to złe?
7 lut 20:30
Dominik: wydrukuj sobie tablice maturalne i miej je zawsze przy sobie w szkole. u mnie na sprawdzianach
mozna je miec (a warto).
jak ci malo wzorow to je sobie powyprowadzaj (napisalismy jak) i wykuj na pamiec.
7 lut 20:31
Mila:
sin2x=2sinx cosx
zastosowanie:
sin(4x)=2sin(2x)cos(2x)
| | sin(2x) | | 2sinx cosx | |
tg(2x)= |
| = |
| itd w zależności od potrzeb |
| | cos(2x) | | cos2x−sin2x | |
7 lut 20:33
Saizou : wystarczy że zapamiętasz wzory
sin(x±y)
cos(x±y)
jak mawia moja matematyczka są to "chińskie" wzory bo np.
sin(x+y)=sinxcosy+cosxsiny czyt. sin−koko−sin
cos(x+y)=cosxcosy−sinxcosx czyt. koko−sinsin
7 lut 20:35
denatlu: to czyli cos4x=cos22x−sin22x ?
7 lut 20:38
Dominik: dokladnie
7 lut 20:38
Saizou : tak, a jak chcesz to możesz jeszcze to rozpisać
7 lut 20:39
denatlu: dzieki
7 lut 20:39