Proszę o POMOC.
rysio: Witam!
Mam problem z jednym zadaniem:
"Naszkicować wykres f−cji (asymptoty , pochodne , wykres)
a) f(x)= x*e
−x
6 lut 15:39
rysio: up
wykres to już sam namaluję ,ale te asymptoty mnie zagieły
6 lut 15:47
rysio: up
6 lut 16:50
q: 1) liczysz dziedzinę
2) asymptota pionowa : lim x−>a f(x) =
∞ wtedy x = a jest równaniem asymptoty
prawo/lewo/obustronnej
3) asymptota pozioma i ukośna :
lim x−>
∞(f(x) − ax) = b
wtedy y=ax + b jest równaniem asymptoty ukośnej
jeśli okaże się, że a= 0 to istnieje asymptota pozioma
6 lut 16:58
rysio: teorie rozumiem...
D;x ⊂ R\{0}
pionową oblicze ,ale z poziomą i ukośną mam problem
6 lut 17:05
q: 1) pionową masz
ukośna i pozioma :
| | xe−x | |
limx−> ∞ |
| =e−x =e−∞= 0 tak więc ukośnej nie ma. jest pozioma, która jest równa |
| | x | |
y=b a b wyliczasz : lim x−>
∞ f(x)
6 lut 17:14
rysio: ok dzięki zaraz to spróbuje ogarnąć
6 lut 17:20