Zadanie
nycnieumim: Rozwiąż równanie:
| | 1 | |
(√2x − |
| )2 + |2x2 −3x +1| = 0 |
| | √2 | |
6 lut 15:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
nawias −−− wzór skróconego mnożenia
wartość bezwzględna ... określ przedziały kiedy wyrażenie pod modułem jest ujemne, a kiedy ≥0
i dokonaj rozwiązań dla odpowiednich przypadków
6 lut 15:35
Bogdan:
Wiadomo, że A2 ≥ 0 oraz |B| ≥ 0
Jeśli A2 + |B| = 0 ⇒ A2 = 0 i |B| = 0 ⇒ A = 0 i B = 0
6 lut 15:44
nycnieumim: tyle to wiem, chodzi mi o wynik bo wyszło mi brak rozwiązań, mają być dwa czy trzy przypadki?
6 lut 15:44
Mila:
| | 1 | |
(√2x− |
| ) =0 i 2x2 −3x +1=0 ( patrz komentarz Bogdana)⇔ |
| | √2 | |
| 2x−1 | | 3−1 | | 3+1 | |
| =0 i Δ=9−4*2*1=1 stąd ( x1= |
| lub x2= |
| ) |
| √2 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
2x−1=0 i (x= |
| lub x=1)⇔ |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
x= |
| i (x= |
| lub x=1) |
| | 2 | | 2 | |
6 lut 16:15