Punkt przegięcia
Kasia: Hej, potrzebuję, aby ktoś pomógł mi wyliczyć współrzędne punktu przegięcia funkcji:
f(t)=3/(2+e−2t)
z góry dzięki!
6 lut 15:29
heuhuehue: wiesz jak w ogóle zacząć ?
6 lut 15:38
Kasia: musze wyliczyc pochodną z funkcji najpierw, a potem podstawić do =0, >0 i <0 ?
6 lut 15:48
Kasia: największy problem mam z wyliczeniem pochodnej ;>
6 lut 15:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale przecięcia czego

funkcji z czym
6 lut 15:49
Kasia: przegięcia, nie przecięcia
6 lut 15:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to liczymy f'
pokaż jak ją liczysz (do punktów przegięcia potrzebna jest f''

)
6 lut 15:57
Kasia: wiem, ale najpierw licze f',
f'(t)=3*(2+e−2t)−1 ?
6 lut 16:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
ojjj ojjjj niee
6 lut 16:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie sorki ... z takiej postaci to jest f(t) a nie jej pochodna
6 lut 16:03
Kasia: nie wiem jak ja ugryzc kompeltnie
6 lut 16:03
heuhuehue: skorzystaj ze wzoru na pochodne ilorazu
6 lut 16:09
Kasia: a, racja, jaki podstawowy blad ;x ale i tak bede miec problem z e, bo zawsze mam
6 lut 16:10
heuhuehue: funkcja zlozona nic trudnego (e−2t)'=−2e−2t
6 lut 16:13
Kasia: dzieki
6 lut 16:15