Kombinatoryka
PuRXUTM: Witam

Mam takie zadanko

Spośród 10 osób należy wybrać 3 osobową delegację, na ile sposobów można to zrobić?
Moim zdaniem to kombinacja
| | | | 10! | | 8*9*10 | |
C310= | = |
| = |
| =120 |
| | | 7!*3! | | 6 | |
w odpowiedziach jest że to wariacja bez powtórzeń i jest 720 sposobów.
Sprawdzi ktoś ?
6 lut 15:12
Skipper:
... uważam, że masz rację. Wszak to nie ważne czy delegację stanowić będą
Pani Mariańska z panem Malinowskim i Panią Kowalską czy ...
Pan Malinowski z Panią Kowalską i Panią Mariańską −
6 lut 15:22
PuRXUTM: no właśnie też tak to rozkminiłem

Dzięki wielkie
6 lut 15:24
Skipper: −
6 lut 15:43
PW: No, chyba że delegacja składa się z:
− przewodniczącego
− zastępcy
− sekretarza..
Zobacz, może podręcznik pisano w czasach socjalizmu.
7 lut 00:44
Skipper:
... Ty
PW chyba jednak nie jesteś z tamtej epoki −

Wtedy nie zdawano się na rachune prawdopodobieństwa.
Słyszałeś o metodzie głosowania, w której kto był za ... ten mógł opuścić ręce ?
7 lut 10:01