pomocy ;d
Weroni: Szef firmy postanowił przyznać premię pięciu najlepszym pracownikom. Wysokość nagród była
zróżnicowana w taki sposób że każda z nich od drugiej poczyniając była równa 80 % poprzedniej.
Jaka była wysokość każdej z premii jeżeli okazało się że kwota przeznaczona na wszystkie
wyniosła 18909 zł ?
6 lut 15:00
Skipper:
| | 1−q5 | | S5(1−q) | |
S5=a1 |
| ⇒ a1= |
| |
| | 1−q | | 1−q5 | |
| | 18909(1−0,8) | |
a1= |
| =5625 |
| | 1−0,85 | |
a
2=5625*0,8=4500
a
3=4500*0,8=3600
a
4=3600*0,8=2880
a
5=2880*0,8=2304
6 lut 15:42