1
7days: Mógłby ktoś pomóc mi z tym zadaniem?
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątna AC ma długośc 3cm , a przeciw prostokątna BC ma
długośc 3√5 cm . Punkt D jest spodkiem wyskości poprowadzonej z wierzchołka A.Uzasadnij , że
trójkąty CDA i ADB są podobne. Wyznacz skale podobieństwa tych trójkątów.
25 cze 17:12
Bogdan:

Trójkąty ABD, ADC i ABC są podobne, ponieważ:
|<ADB| = |<ADC| = |<CAB| = 90
o, |<DAB| = |DCA| = |<BCA| = α.
25 cze 18:41
tEa: Tim

....... dokończ zadanko
25 cze 20:33
tim: ja?

Czemuż herbatko?
25 cze 20:36