wartość bezwzględna
Elle: Rozwiąż równanie:
|x−2|−|x|<4
w odpowiedziach x∊R, moje rozwiązanie x∊(−∞,0) i <2,∞)
co robię źle?
6 lut 13:32
camus: Nie wiem co robisz źle, bo nie widzę twoich obliczeń.
6 lut 13:35
pigor: ..., no cóż możesz "bawić się" w przedziałach, gdzie o błąd nie trudno, ale
ja radzę graficznie np. tak :
|x−2|−|x|< 4 ⇔ |x−2|< |x|+4 i teraz narysuj sobie wykresy funkcji
y=|x−2| i y=|x|+4 , to zobaczysz, dlaczego dla każdego
x∊R: |x−2|< |x|+4,
podpowiem, bo
"zawsze" wykres funkcji y=|x−2| leży poniżej wykresu funkcji |y=|x|+4 i to tyle. ...
6 lut 13:46
Piotr Jaro:
6 lut 13:51
Mat: bawiąc sie przedzialami masz tak :
1 przedzial (−oo,0)
−x+2+x<4
2<4
zatem xeR
2 przedzial <0,2)
3 przedzial <2,+oo)
i część wspólna
6 lut 13:55
Mila:

|x−2|−|x|<4⇔
|x−2|<|x|+4
y=|x−2| zielony
y=|x|+4 niebieski
Przeczytaj komentarz Pigora.
6 lut 15:26
pigor: ..., dziękuję . ...
6 lut 19:14