Znajdź 4 liczby tworzące ciag geometryczny
Charlie: Znajdź 4 liczby tworzące ciąg geometryczny, wiedząc, że
a1 + a4 = 225 i a2+a3=150
Utknąłem przy działaniu gdzie 150+150q3=225q + 2252
Ewentualnie gdzieś błąd po drodze popełniłem
6 lut 13:23
Dominik: a
1 + a
1q
3 = 225 ⇒ a
1(1 + q
3) = 225
a
1q + a
1q
2 = 150 ⇒ a
1(q + q
2) = 150
2q
3 + 2 = 3q
2 + 3q
2q
3 − 3q
2 − 3q + 2 = 0
podstawiam do pierwszego rownania
| | 1 | |
a1(1 − 1) = 225 v a1(1 + |
| ) = 225 v a1(1 + 8) = 225 |
| | 8 | |
sprzeczne v a
1 = 200 v a
1 = 25
znajac a
1 i q (sa 2 mozliwosci) policz a
2, a
3, a
4.
nota bene rownanie ktore otrzymales jest dobre
6 lut 13:42
Skipper:
a
1+a
1g
3=225
| | 150 | |
a1q+a1q2=150 ⇒ a1= |
| |
| | q+q2 | |
2+2q
3=3q+3q
2 ...⇒ 2q
3−3g
2−3q+2=0 ...(q−2)(q
2+q−1)=0
6 lut 13:44