mam jeszcze jedno fajne
w prostokącie JKLM dwusieczna kąta KJM przecina przekątną KM w punkcie N. Odległość punktu N od
boku LM jest równa 1, a od boku KL jest równa 8. Ile wynosi długość boku LM
Kto jest chętny 
lkJMN
1. NA : AM = KL : LM
1 : (x − 8) = b : x ⇒x = b*x − 8*b ⇒ x = 8*b/(b − 1)
2. NA : MN = BK : KN
1 : m = (b − 1) : n ⇒ m : n = 1 : (b − 1)
3. Z tw. o dwusiecznej kąta
MN : NK = MJ : JK
m : n = b : x
4. Porównując 3 z 2 mamy
b : x = 1 : (b − 1) ⇒ x = b*(b − 1)
5. Podstawiam wyliczone x
8*b/(b − 1) = b*(b − 1) ⇒ 8*b = b*(b − 1)2 ⇒ (b − 1)2 = 8 ⇒ b − 1 = 2*√2
b = 2*√2 + 1
6. Wyliczone b wstawiam do 4
x = (2*√2 + 1)*(2*√2 + 1 − 1) ⇒ (2*√2 + 1)*2*√2
x = 8 + 2*√2
Dzień dobry.
Nie ma tak dużo pisania.
Trójkąty KBN i MCN są podobne oraz x > 0, mamy więc proporcję:
| |KB| | |MC| | x | 1 | ||||
= | ⇒ | = | ⇒ x2 = 8 ⇒ x = 2√2. | ||||
| |BN| | |CN| | 8 | x |