równanie prostej
szugarr: Znaleźć równanie proste
a) przechodzącej przez punkt P(2,−1,4) i równoległej do wektora u=(−1,2,3)
b) prostopadłej do płaszczyzny x−y+z−1 = 0 i 2x+ y+z−1=0
c)przechodzącej przez punkt P(2,−1,4) oraz prostopadłej do płaszczyzny 5x−3y+2z−1=0
Proszę o dokładne wyjaśnienie
6 lut 12:44
pigor: ... ,no to np. :
a) masz wszystko w danych, więc równanie kierunkowe prostej ma postać :
| x−2 | | y+1 | | z−4 | |
| = |
| = |
| i tyle , a jeśli dalej = t ⇒ |
| −1 | | 2 | | 3 | |
⇒ (x,y,z)=(2−t, −1+2t, 4+3t) − równanie tej prostej w postaci parametrycznej
b) dane płaszczyzny przecinają się wzdłuż prostej o wektorze kierunkowym równym
iloczynowi wektorowemu [1,−1,1] x [2,1,1] ; znajdujesz dowolny punkt tej prostej i masz
równanie tej prostej ; szukana prosta leży w płaszczyźnie prostopadłej do tej prostej i dalej
c) masz dany punkt P=(2,−1,4) i jej wektor kierunkowy z danego równania płaszczyzny,
czyli wektor [5,−3,2] , no to napisz sobie równanie szukanej prostej sam jak w
a) . ...
6 lut 13:18
szugarr: b) nie miałam już nic dalej
| | x−2 | | y+1 | | z−4 | |
c) |
| = |
| = |
| tak  |
| | 5 | | −3 | | 2 | |
6 lut 13:30
pigor: ... , dobrze ...

i dalej to ... jest prostopadła do krawędzi przecięcia danych
płaszczyzn i przechodzi przez znaleziony (wybrany) punkt ... i niestety muszę wyjść,
czyli znikam z forum , pozdrawiam ...
6 lut 13:55