..
basia: Ramię trójkąta równoramiennego ma długość √3 a kat przy postawie 30 stopni. Okrąg o jest
styczny do prostej zawierających jedno z ramion a drugie ramie jest jego cięciwa. Oblicz
długości odcinków na jakie okrąg o dzieli podstawę trójkąta.
wiem że trzeba wykorzystać tw. o siecznej i stycznej : √3 do kwadratu = x * (x+y) ale nie
wiem co dalej.
6 lut 11:55
basia: odświeżam
6 lut 13:34
+-:

To jest szczególny przypadek i można bez liczenia powiedzieć jakie to długosci, ale policzmy
a=b α=30
o
R=b*tgα=1
c−R=b/cosα=2
dalej chyba proste ,
6 lut 20:24