granica ciągu
oreo: Oblicz granicę ciągu:
| | 4√n + 3√n | |
lim n →∞ |
| |
| | 2 3√n + 7 | |
6 lut 11:17
Nienor: Podziel przez 3√n wszystkie czynniki
6 lut 11:18
oreo: | | 4√n | | ∞ | |
ale wtedy mam taką sytuację, że zostaje mi |
| więc symbol nieoznaczony [ |
| ] |
| | 3√n | | ∞ | |
6 lut 15:04
heuhuehue: jakim cudem Ci tak wyszlo ? zrob tak na poczatku zamien wszystko na n1/4 + n1/3 i wywal
najwyzsza potege czyli ktory ulamek jest wiekszy hmmm... chyba 1/3 jak Ci nienor podpowiadal
zostanie Ci 12 i koniec
6 lut 15:15
oreo: | n1/4 + n1/3 | | | |
| = |
| ) i |
| 2 n1/3 + 7 | | | |
n
1/3 się skraca i w liczniku zostaje symbol nieoznaczony
6 lut 15:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
| n1/4 | |
| = n (1/4 − 1/3) = n jakiej  |
| n1/3 | |
6 lut 15:34
heuhuehue: 1/4−1/3=?
6 lut 15:35
heuhuehue: uprzedziles mnie
6 lut 15:35
oreo: hahahha ok już widze
6 lut 15:37
oreo: dzięki
6 lut 15:37
Mila:
| | n1/4+n1/3 | |
limn→∞ |
| = |
| | 2n1\3+7 | |
6 lut 15:55