zbiory
Elle: Wyznacz zbiory A∪B, A∩B oraz A'∩B'.
A = {x∊R : |x−1| = 1−x}
B = {x∊R : |2x−1| = 2x−1}
Proszę tylko o wyznaczenie zbiorów
6 lut 10:50
Elle: pomoze ktos?
6 lut 11:16
Bogdan:

y = |x − 1| (czerwona linia)
y = −x + 1 (niebieska linia)
Linie pokrywają się (na tym wyglądają jakby były nieco rozsunięte) w przedziale (−
∞, 1>,
A = (−
∞, 1>
Podobnie można zobaczyć zbiór B
6 lut 11:28
Bogdan:
uciekło mi słowo "rysunku", poprawiam zdanie "Linie pokrywają się (na tym rysunku wyglądają
jakby były nieco rozsunięte) ... "
6 lut 11:37
pigor: ... , lub po prostu z definicji wartości bezwzględnej liczby x∊R
zbiory
A:
|x−1|=1−x ⇔ |x−1|=−(x−1) ⇔ x−1≤ 0 ⇔
x≤ 1 ⇒
⇒
A=(−∞;1> i
A'=(1;+∞),
B:
|2x−1|=2x−1 ⇔ 2x−1 ≥0 ⇔
x ≥12 ⇒
⇔
B=<12;+∞) i
B'=(−∞;12),
zatem np. na osi liczbowej OX, lub w pamięci, łatwo wyznaczasz :
AUB= (−
∞;1>U<
12;+
∞)=
R ;
A∩B= (−
∞;1>∩<
12;+
∞)=
<12;1>, oraz
A'∩B'= (1;+
∞)∩(−
∞;
12)=
∅, lub z prawa de'Morgana A'∩B'= (AUB)'=
∅. ...
6 lut 12:05