Oblicz prawdobodobieństwo.
Marek: Mamy 9 cyfr {1;2;3;4;5;6;7;8;9}. Oblicz prawdobodobieństwo,
że wylosowane "n" cyfr utworzą iloczyn podzielny przez 10.
25 cze 14:55
Andy: n>2 n∊N i C
w śród losowanych musi się znaleść 5 i minimum 1 liczba parzysta aby można było to dzielić na
10
_
A = 1*4*9(n−2)
zależnie od n można wylosować 9n liczb
_
Ω = 9n
P(A)= 4*9(n−2)9n = 4*9−2 = 281 ?
25 cze 15:51
Andy: n≥2 *
25 cze 15:52
Andy:
_
A = 2*4*9(n−2) chyba ma być bo można dać 5 i liczba parzysta lub liczba parzysta i 5
czyli 881
25 cze 16:14