kamil17: Sprawdź, czy przekształcenie, które punktowi P =(x;y) przyporządkowuje punkt P`, jest
izometrią, jeśli: P`=(-x;-y)
6 wrz 20:16
Dariusz: Wykorzystaj warunek ktory musi spelniac przeksztalcenie aby mozna bylo je nazwac
izometria: odległość między odpowiednimi punktami w obrazie jest taka sama jak odległość
między tymi punktami.
6 wrz 21:22
Jakub: Przekształcenie, które podałeś to symetria środkowa względem początku układu
współrzędnych. Więcej tutaj
890
Jest to przekształcenie izometryczne.
Dowód:
Bierzesz dowolne dwa punkty figury A=(x
1,y
1), B=(x
2,y
2).
Odległość między nimi to |AB|=
√(x2-x1)2+(y2-y1)2
Po przekształceniu: A'=(-x
1,-y
1) B'=(-x
2,-y
2)
Odległość między nimi to
|A'B'|=
√(-x2-(-x1))2+(-y2-(-y1))2 =
√(-(x2-x1))2+(-(y2-y1))2 = |AB|
czyli odległość między dowolnymi punktami A i B figury nie zmieniła się. Oznacza to, że
to przekształcenie jest izometrią.
6 wrz 23:33
Kamil: Czy pomoże mi ktoś rozwiązac to zadanie

Proszę, bo nie moge tego rozwiazac...
7 wrz 10:58
Jakub: Przecież napisałem rozwiązanie. Jest to przekształcenie izometryczne i dowód masz
napisany. Innego rozwiązania tutaj nie ma.
7 wrz 13:21
kamil17: Dziękuję Ci bardzo serdecznie...
7 wrz 18:44