Wykres ctg(arcctg(x))
józek 2kl: Narysować wykres funkcji złożonej f(g(x)) gdy f=ctgx i g=arcctgx
Rozumiem, że to ma być f(g(X))=ctg(arcctg(x)) i można to zapisać ctg(ctg−1(X))
I tu pojawia się moje pytanie − jak wygląda wykres takiej funkcji? czy jest to y=x? Czy może
źle to rozumię i wykres będzie wyglądał inaczej
6 lut 09:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... to będzie y=x
6 lut 09:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale pamiętaj o dziedzinie
6 lut 09:55
józek 2kl: Tutaj się zastanawiam, czy dziedziną będzie R\{kπ, k⊂C} ?
6 lut 10:46
józek 2kl: I w tych punktach rysować kółka otwarte? Czy może jakaś inna jest dziedzina i moje myślenie
jest błędne
6 lut 10:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
a dlaczego niby taka jest dziedzina
6 lut 10:48
józek 2kl: Taka jest dziedzina Ctg, jeśli nie taka jest dziedzina to nie mam pomysłu. Może we wzorze y=x
to dziedzina jest równa D=R ?
6 lut 11:10
józek 2kl: ?
6 lut 11:57
józek 2kl: /
6 lut 13:43
józek 2kl: ?
6 lut 16:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... Df = R
gdby było f(x) = arcctg(ctg(x)) wtedy dziedzina by była taka jak napisałeś
6 lut 16:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
i funkcja by nie była y=x
6 lut 16:14
józek 2kl: Hmmm, a można zapytać jak wyglądała by wtedy ta funkcja? Mam na myśli f(x)=arcctg(ctg(X))
Bo skoro Df={kπ} to nie wiem jak wyglądała by ta funkcja. Czy wtedy to byłby wykres ctg? czy
1/x ? Słabo mi idzie z tymi funkcjami
6 lut 18:16
józek 2kl: ?
6 lut 20:42
józek 2kl: ?
6 lut 21:53