Jak obliczyć tę całkę?
malum:
6 lut 09:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
rozdzielasz na sumę/różnicę 3 całek i każdą rozwiazujesz niezależnie od siebie
6 lut 09:42
camus: Rozbij to na trzy całki i każdą policz oddzielnie.
6 lut 09:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
pamiętaj, że
∫(f(x) + g(x)) dx = ∫f(x) dx + ∫g(x) dx
ale
∫(f(x) * g(x)) dx ≠ ∫f(x) dx * ∫g(x) dx
6 lut 09:43
malum: | | 4 | |
ale ile będzie wynosiła całka z |
|  4ln|x| czy 4ln|x 2+1| czy w ogóle jeszcze |
| | x2+1 | |
inaczej?
6 lut 09:47
6 lut 09:48
malum: | | cosx | |
a całkując przez podstawienie jak obliczyć taką całkę: ∫ |
| dx |
| | √1+2sinx | |
6 lut 09:57
camus: 1+2sinx = t
2cosx dx = dt
6 lut 10:14
malum: nic nie rozumiem, ale dzięki
6 lut 10:17
camus: Heh, za 1+2sinx podstawiam t. Ale, aby zachować balans we wszechświecie muszę zamienić dx na dt
(to oznacza, że nie całkuję już po x ale po t). Aby to zrobić, liczę pochodną po x z 1+2sinx,
co daję mi 2cosx dx. Wtedy zamiast 2 cosx dx piszę dt. Ale brakuję mi 2. Stąd cosx dx =
| | cosx | | dt | |
Czyli ∫ |
| dx = 12∫ |
| |
| | √1+2sinx | | √t | |
6 lut 10:21