Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych.
Zespolone: Chciałem się zapytać, co źle zrobiłem w tym zadaniu (bo odpowiedzi są inne)?
z4+1=0
z4=−1
z=4√i
i=|z|(cosφ+isinφ)
|z|=1
cosφ=0 , sinφ=1
φ=π2
i=1(cosπ2+isinπ2)
4√i=ρ(cosα+isinα)
i=ρ4(cos4α+isin4α)
Przez porównanie:
ρ4=1 ⇒ ρ=1
4α=π2+2kπ , (k=0,1,2,3)
α0=π8
α1=58π
α2=98π
α3=138π
więc:
z0=cosπ8+isinπ8
z1=cos58π+isin58π
z2=cos98π+isin98π
z3=cos138π+isin138π
6 lut 09:29
SD:
z=4√−1 a nie 4√i
6 lut 09:37
camus: Więc piszesz, że skoro p4=−1, to p=4√i. Ciekawe.
6 lut 09:38
Zespolone: Tak, ale i=−1
6 lut 09:38
SD: Bzdury wypisujesz
i=√−1
6 lut 09:39
Zespolone: Fakt

A jeżeli wezmę i=
4√−1
to |z|=1
cosφ=−1
sinφ=0
wychodzi, że jest to ćwiartka druga, więc φ=π−π=0 , tak to ma być?
6 lut 09:59
camus: cos0= 1 a ty masz cosφ = −1 i sin φ= 0! Zatem φ=π.
6 lut 10:02
Zespolone: A nie trzeba od π odjąć tej wartości, bo przecież jest to ćwiartka druga, a wniej φ=π−(ten kąt)
6 lut 10:05
camus: Na jakiej podstawie ja to mam niby robić? Skąd w ogóle wziąłeś tę metodę?
6 lut 10:10
Mila: z
4+1=0⇔
z
4−i
2=0⇔
(z
2−i)(z
2+i)=0⇔
z
2−i=0 lub z
2+i=0⇔
z
2=i lub z
2=−i
z=
√i lub z=
√−i
z=√i ; liczba v= i to na płaszczyżnie zespolonej punkt (0;1)
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
z0=1*(cos |
| +isin |
| )= |
| +i |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | | | | | 5π | | 5π | |
Z1=1*(cos |
| +isin |
| =(cos |
| +isin |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
z=√−i ; liczba v= −i to na płaszczyżnie zespolonej punkt (0;−1)
| | 3π | | 3π | |
z0=1*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
dokończ
6 lut 14:52