Pochodne
W!ktor: Witam. Poprosił bym o podanie wyników, gdyż nie wiem czy dobrze obliczyłem.
1. f(x) = 5
xctg(2x)
2. f(x) = ln
2(xsinx)
6 lut 08:08
ogipierogi: podaj wyniki jakie ci wyszły to sprawdzimy
6 lut 08:34
ogipierogi: 1)(5
xctg(2x))'=5
xctg(2x)ln5'*[ctg(2x)+x*(ctg(2x))']=5
xctg(2x)ln5*[c
| | 2 | | 2x | |
tg(2x)+x*(− |
| )]=5xctg(2x)ln5*[ctg(2x)− |
| ] |
| | sin22x | | sin22x | |
| | −1 | | −2 | |
(ctg2x)'= |
| *2= |
| |
| | sin22x | | sin22x | |
Pomogę tylko w tym przykładzie, bo zakładam że dalej sobie poradzisz i zakładam że nie
próbujesz ściągać na jakimś egzaminie
6 lut 09:02
krystek: to 2)2ln(xsinx)[log(xsinx)]' *(xsinx)'=
6 lut 09:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze ... i dalej
6 lut 09:41
W!ktor: Wyniki jakie mi wyszły. Nie wiem czy są one dobre, jeżeli są złe to poprosił bym o stopniowe
rozpisanie.
| | 2x | |
1. 5xctg(2x)ln5(ctg(2x) − |
| ) |
| | sin2(2x) | |
| | 2ln(xsinx)(sinx+xcosx) | |
2. |
| |
| | xsinx | |
| | −2cos(2x)sin(2x)2xln2(3x−1)−3cos2(2x) | |
3. |
| |
| | (3x−1) | |
6 lut 10:20
W!ktor: PS. Dzięki w ogóle za zaufanie
6 lut 10:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) ok
2) ok
3) w mianowniku 2 zabrakło
6 lut 10:33
W!ktor: Ok! dziękuje za pomoc.
6 lut 10:49