pochodne
mała_Mi: Mogłby ktoś sprawdzić, bo nie jestem pewna, czy dobrze obliczyłam te pochodne.
a) f(x)=
√lnx
b) f(x)= (3x
2+5x−2)
6
f(x)'=6(6x+5)
5=(36x+30)
5
c) f(x)=sin4x
f(x)'=cosx
d) f(x)= e
2x
f(x)' = ?
e) f(x) = cos
2 x
f(x)' = −sin
2 x
f) f(x) = ln(2x
3 −5x+7)
f(x)'=
1x (6x
2 −5)
g) f(x) = e do potęgi
1x
f(x)' = ?
h) f(x) =
√4x2−3x+6
f(x)' =
12√x * (4x
2 −3x+6) =
8x−32√4x2−3x+6
6 lut 00:33
ogipierogi: c) źle, to funkcja złożona
(sin4x)'=cos4x*4=4cos4x
6 lut 00:41
ogipierogi: e) również źle, to funkcja złożona
cos2x=(cosx)2=2cosx*−sinx=−2cosxsinx
6 lut 00:43
mała_Mi: właśnie nie byłam pewna

a pozostałe?
6 lut 00:44
ogipierogi: g)złożona
| | 1 | | 1 | |
(e1/x)'=e1/x*( |
| )'=− |
| e1/x |
| | x | | x2 | |
6 lut 00:46
ogipierogi: f)źle, złożona, twoim "x" jest cały wyraz logarytmowany
| | 1 | |
(ln(2x3−5x+7))'= |
| *6x2−5 |
| | 2x3−5x+7 | |
6 lut 00:49
mała_Mi: niby proste, a jednak tyle trudności sprawia... dziękuje
6 lut 00:54
ogipierogi: | | 1 | |
h) końcowy wynik dobrze, ale zapisuj od pocżatku |
| |
| | 2√4x2−3x+6 | |
6 lut 00:56
ogipierogi: b)źle
3x2+5x−2 jest twoim x − funkcja złożona.
liczysz pochodną ze wzoru xn=nxn−1
więc:
(3x2+5x−2)6=6(3x2+5x−2)5*6x+5
6 lut 00:59
ogipierogi: a)dobrze, o ile liczyłaś tak
Widzę że ogólnie masz problem z rozpoznaniem funkcji złożonej i czasem z zastosowaniem wzoru na
pochodną funkcję złożoną.
f(x) − funkcja
kiedy w miejsce x pojawi się jakaś inna funkcja, czyli będzie miała postać f(g(x), g(x) − jest
funkcją wewnętrzną, to funkcja jest złożona
np sin4x jest złożona bo w miejscu x pojawią się inna funkcja − 4x
a pochodną złożonej liczysz w ten sposób : używasz wzoru w tym przypadku na sinx, gdzie x
zastępujesz funkcja 4x więc masz: cos4x i mnożysz to razy pochodną funkcji wewnętrznej czyli
(4x)'=4 skąd wynik wynosi 4cos4x
mam nadzieję że napisałem to w miare zrozumiale, mądrzejszych odemnie proszę o ewentualne
poprawki
6 lut 01:05
mała_Mi: Tak, a liczyłam w ten sposób. Wielkie dzięki. Dopiero jestem na początku drogi z pochodnymi,
mam nadzieję, że z czasem je pojmę, bo bez tego ani rusz. Dzięki za wytłumaczenie i
sprawdzenie
6 lut 01:11
ogipierogi: zapomniałem o jednym przykładzie
e2x − nie możesz zrobić tak jak zrobiłem z sinusem bo masz liczba razy funkcja tutaj:
e≈2,7
e2≈7.29
czyli jest to jakaś stała, więc korzystasz ze wzoru na stała razy funkcja
(e2x)'=e2*(x)'=e2*1=e2
7 lut 16:48