Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu
Charlie: Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu
a5 − a1 = 7,5 i a4−a2=3
Pomóżcie, bo się kompletnie gubię w tym przykładzie, podstawiałem pod co się dało, ale zbyt
skomplikowane działania mi wychodziły z góry dzięki za całe rozwiązanie
6 lut 00:28
Charlie: geometrycznego*
6 lut 00:36
Dominik: a1q4 − a1 = 7,5 ⇒ a1(q4 − 1) = 7,5
3
a1q3 − a1q = 3 ⇒ a1(q3 − q) = 3 ⇒ a1 =
q3 − q
3(q4 − 1)
= 7,5
q3 − q
3(q2 − 1)(q2 + 1)
= 7,5
q(q2 − 1)
3q2 − 7,5q + 3 = 0
1
q =
v q = 2
2
1
a = −8 v a =
2
6 lut 00:44
Mila: aq4−a1=7,5
a1q3−a1q=3
a1*(q4−1)=7,5
a1*(q3−q)=3 dzielimy stronami (są różne od zera)