Dowód
Mariusz: SPRYCIARZE

Udowodnij że 1=2
24 cze 22:47
Bogdan:
Już to oszustwo było kilka razy na forum, przypomnę więc jeden z bardziej znanych
przykładów tego sofizmatu.
1 − 3 = 4 − 6
| | 9 | | 9 | |
1 − 3 + |
| = 4 − 6 + |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
(1 − |
| )2 = (2 − |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
1 = 2
25 cze 00:12
Mariusz: a znasz Bogdanie jakiś zawiły dowód, taki żeby ciężko było się dopatrzeć gdzie jest błąd
25 cze 00:16
Bogdan:
Bardzo zawiły sposób nie przychodzi mi teraz na myśl, można jednak podany przykład
jakoś skomplikować, np. przez wykonanie dodatkowych działań (np. coś dodać do obu stron,
odjąć, pomnożyć strony przez jakąś wartość).
25 cze 00:24
Mariusz: dobrze więc spróbuje to troche poprzekształcać

jeszcze raz dzięki za pomoc
25 cze 00:25
25 cze 00:30
tim: magda: Gdzie tkwi błąd?
a + b = c
a + b + a + b = c + a + b
2a + 2b − 2c = a + b + c − 2c
2( a + b − c ) = a + b − c
2 = 1
Zadanie magdy niedawno pokazane
25 cze 09:18