równanie logarytmiczne
Karoo: równanie logarytmiczne z logarytmem w wykładniku
jak robić zadania z logarytmem w wykładniku
a) xlog x = 625
b) 32−log3x =81x
5 lut 22:43
Skipper:
b)
| 32 | | 9 | |
| =81x |
| =81x ⇒ 9x2−1=0 |
| 3log3x | | x | |
5 lut 22:52
Karoo: ale 3log3x są równe x ?
3log3x = log3x3
5 lut 23:00
Skipper:
3log3x=x
5 lut 23:02
Dominik: na chlopski rozum logab to liczba do jakiej nalezy podniesc a, zeby otrzymac b. wiec jak
podniesiemy a do tej liczby to otrzymamy... b.
5 lut 23:06
Karoo: no czyli skipper nie ma racji

to jak mam zrobić to zadanie? :c
5 lut 23:11
Dominik: alez ma racje
5 lut 23:12