Symetria odcinka
Kajoj: Symetralna odcinka AB przechodzi przez oś OX w punkcie C. Oblicz współrzędne punktu C i długość
odcinka BC A (0;0) B (2;6)
5 lut 22:22
Skipper:
prosta zawierająca odcinek AB ma wsp kierunkowy a=3
a jej równanie to y=3x
Środek odcinka AB to punkt S (1;3)
| | 1 | |
Równanie symetralnej to: y−3=− |
| (x−1)
|
| | 3 | |
Punkt przeciącia z osią Oy wyznaczysz podstawiając za y 0
5 lut 22:29
Kajoj: wyszło mi x=10
hmm czyli punkt przecięcia osi OX to 10;0 ?
5 lut 22:46
Skipper: −
5 lut 23:23