matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania
Nane:
Rozwiąż równanie : (
√
3+2
√
2
)
x
+ (
√
3−2
√
2
)
x
=6
5 lut 21:37
PW:
√
3−2
√
2
√
3+2
√
2
=
√
3
2
−(2
√
2
)
2
=
√
9−8
=1
1
Wniosek:
√
3−2
√
2
=
.
√
3+2
√
2
Oznaczmy (
√
3+2
√
2
)
x
=a i rozwiążmy równanie
1
a+
=6
a
5 lut 22:14