oblicz pochodną
krucjata: 2x−1 / x2 oblicz pochodną
w zeszycie mam − f(x)=2x3−1 / 2
f(x)=6x2*x2−(2x3−1)*2x / (x2)2 = 6x4−4x4+2x / x4 = 2x4 +2x / x4 = 2x(x3+1) / x4
nie rozumiem skąd 2x−1 / x2 zrobiło sie f(x)=2x3−1 / 2
5 lut 21:30
krucjata: oczywiscie moga byc bledy
5 lut 21:34
Ajtek:
Jaką pochodną masz policzyć
5 lut 21:34
krucjata: z f(x) = 2x − 1/x2 a dalej napisałem tak, jak mam w zeszycie i nie wiem, czy to dobrze i skąd
się bierze
5 lut 21:37
Ajtek:
Masz pochodną typu:
| | f(x) | | f(x)'*g(x)−f(x)*g(x)' | |
[ |
| ]'= |
| |
| | g(x) | | [g(x)]2 | |
5 lut 21:40
Ajtek:
Zatem pochodna wygląda tak:
Redukcję w liczniku zrób sam
5 lut 21:45
krucjata: do tego doszedłem ale jakoś mi nic nie wychodzi. Abyśmy się dobrze zrozumieli, przykład
wygląda tak −− 2x − 1x2
5 lut 21:48
5 lut 21:50
krucjata: teraz muszę na chwilę wyjść, już sobie dam radę
5 lut 21:50
krucjata: tak a to wtedy inaczej bedzie ?
5 lut 21:51
Ajtek:
To jest zupełnie inna funkcja przecież.
(2x−x−2)' i walisz z:
(xn)'=n*xn−1
5 lut 21:53
krucjata: jak wiesz to napisz a ja gdzies za 15 min wróce to zobacze
5 lut 21:53
krucjata: ok a za n = −2 podstawic ?
5 lut 21:55
Ajtek:
Tak.
5 lut 21:56
Ajtek:
Nie

Tzn tak i nie

.
policz pochodną z 2x i pochodną z x
−2 oddzielnie i skorzystaj z tego że:
[f(x)−g(x)]'=f(x)'−g(x)'
5 lut 21:59
krucjata: pochodna z 2x = 2
pochodna z ułamka to −2 kreska ułamkowa x3
czyli wyjdzie 2 minus ułamek −2 przez x3 ale co dalej
5 lut 22:20
krucjata: a w odpowiedzi mam 2ułamek 2x(x3+1) przez x4
5 lut 22:23
krucjata: bez 2 przed wyrazem ułamek ***
5 lut 22:23
krucjata:
5 lut 22:35
krucjata: ludzie pomużcie bo cholery dostanę

z tą jedną granicą tylko mam kłopot a niedługo egzamin
5 lut 22:44
asdf: którą?
5 lut 22:46
5 lut 22:48
asdf: no to liczysz
| | 1 | |
(2x − |
| )' = 2x' − (x −2)' = i dasz radę  |
| | x2 | |
w pierwszym wiesz − stała przed, liczysz pochodną x
w drugim korzystarz z zacnego wzorka: x
a = a*x
a−1
5 lut 22:51
krucjata: | | 2x(x3+1) | |
do tego mam taką odp : |
| |
| | x4 | |
5 lut 22:52
krucjata: | | −2 | |
mm wyjdzie 2 − |
| do tego momentu co napisłles to rozumiem a dalej to grom go wie |
| | x3 | |
5 lut 22:58
asdf: rób krok po kroku, nawet tak błache sprawy jak minus przed nawias pisz. Serio − to bardzo ważne
na początku nauki pochodnych, a w każdym przejściu kieruj się wzorami

Dasz radę
5 lut 23:02
krucjata: no to pochodna z 2x= 2 a z x−2 to −2*x−2−1
5 lut 23:11
krucjata: | | 1 | |
może dziś nam się uda to ogarnąć − pochodna 2− |
| |
| | x2 | |
nie rozumiem tego przykładu
6 lut 16:46
krucjata: 
6 lut 17:12
asdf: | | 1 | |
masz policzyć (2− |
| )'? |
| | x2 | |
6 lut 17:13
krucjata: | | 1 | |
sorka 2 − |
| wszystkie pochodne wiem jak z zeszytu liczone a z tą dalej |
| | x do kwadratu | |
nie wiem ehh
6 lut 17:19
heuhuehue:
(−1x2)'=2x3
6 lut 17:25
krucjata: tyle to ja wiem, przeczytaj temat

chodzi mi o konkretny wynik, bo wyżej pytam, skąd taki
wynik mam w zeszycie
6 lut 17:27
krucjata: | | 1 | | 2x(x3+1) | |
z pochodnej 2 − |
| mam odp. |
| |
| | x2 | | x4 | |
po x to do potęgi nie chcą my wyjść
6 lut 17:34
krucjata: i problem w tym jak to możliwe?
6 lut 17:34
heuhuehue: mozliwosc jest prosta mogles zle przepisac
6 lut 17:39
krucjata: | | −2 | |
to co odp to 2 − |
| |
| | x3 − potęgi 3 | |
6 lut 17:43
heuhuehue: najlepiej podaj z czego masz policzyc pochodna po przegladajac temat mozna sie pogubic
6 lut 17:50
6 lut 19:06
krucjata: | | 1 | |
2− |
| i w ułamku 2 to potęga |
| | x2 | |
6 lut 19:06
heuhuehue: (2−1x2)'=−(1'*x2)−(1*2x)(x2)2= −−2xx4 = 2x3
6 lut 19:12
krucjata: ok dzięki coś nie tak w zeszycie
6 lut 19:24