znaleźć wszystkie takie liczby pierwsze p takie że p+1 jest sześcianem liczby na
Maciek: znaleźć wszystkie takie liczby pierwsze p takie że p+1 jest sześcianem liczby naturalnej.
liczba pierwsza +1 to liczba parzysta wiec n3 tez musi byc parzyste:
n=2k
p+1=(2k)2
Niewiem co dalej moge z tym zrobić proszę o pomoc
5 lut 21:21
Maciek: bardzo proszę opomoc
5 lut 22:07
PW: p=(2k−1)(2k+1)
Liczba pierwsza p jest iloczynem dwóch liczb naturalnych, co oznacza, że jedna z nich jest
jedynką,
2k−1=1
2k=2
k=1.
Odpowiedź: p+1=(2.1)2
p=3.
5 lut 22:20
Maciek: 4 nie jest szescianem liczby naturalnej
5 lut 22:23
PW: Oj, zasugerowałeś mnie i źle pociągnąłem. To miał być sześcian, a nie kwadrat!
Metoda dobra − tyle że wzór na a3−13. Wynik będzie oczywiście inny:
(2k−1)[(2k)2+2k+12]
(2k−1)(4k2+2k+1)
p+1=(2.1)3
p=7
5 lut 22:27
Maciek: przepraszam dopiero zauważyłem że sam napisałem kwadrat. Teraz już łape dziękuje :}
5 lut 22:32
Marcin: Nierozumiem tego wszystko jest bardzo chaotycznie napisane. Mógłbyś prosze napisać to krok po
kroku wyjaśniając troche bardzo prosze.
znaleźć wszystkie takie liczby pierwsze p takie że p+1 jest sześcianem liczby naturalnej.
5 lut 23:11
PW:
Marcinie − chcesz gotowe wypracowanie? Co to znaczy "wyjaśniając trochę"? Wyjaśnione jest
wszystko jak chłop krowie w pierwszym rozwiązaniu. Przez pomyłkę rozwiązałem zadanie o
kwadracie liczby naturalnej zamiast o sześcianie. Jeżeli zrozumiesz tamto, to i zrozumiesz
wypowiedź z godziny 22:27 (tłumaczenie jest to samo, więc już szczegółów nie pisałem, tylko
inny wzór skróconego mnożenia). Sens jest taki:
p=(2k)3−1
p=(2k)3−13
p = (2k−1)(4k2+2k+1) (wzór na różnicę sześcianów)
Liczba pierwsza p przedstawiona została jako iloczyn dwóch liczb naturalnych. Jest to tylko
wtedy możliwe, gdy mniejsza z nich jest jedynką:
2k−1=1
k=1,
dlatego
p+1=(2k)3=(2.1)3,
czyli
p+1=8
p=7.
6 lut 23:58