Wyznacz dziedzinę funkcji:
wajdzik:
Wyznacz dziedzinę funkcji:
__________ _________
a) f(x) = √x(2+x)(x−3)2 − √(x+2)2(4−x)
{ x(2+x)(x−3)2 ≥0
{ (x2+4x+4)(4−x) ≥0
{ 4x2−48x+36+2x3−12x2+18x
{ 4x2−x3+16x−4x2+4x
{ 2x3−8x2−32x+36
{ −x3+16x+4x
{ x3−4x2−16x+18
{ −x3+16x+4x
I w tym momencie mam problem. Co dalej mam zrobić? Licząc schematem hornera nie sprawdza mi się
żadna liczba a odejmując(co też próbowałem) te dwa równania otrzymuje dość dziwną liczbę...
Mógłby ktoś dokończyć to zadanie i objaśnić?
Wynik jaki ma wyjść to: Df = {x:x∊(−∞,−2> U <0,4>}
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam!
5 lut 21:12
wajdzik: Mógłby ktoś pomóc?
5 lut 21:24
wajdzik:
5 lut 21:30
Dominik: x(2 + x)(x − 3)2 ≥ 0 ∧ (x + 2)2(4 − x) ≥ 0
po jaka cholere to wymnazales? tymbardziej, ze chcesz potem dzielic to schematem hornera, czyli
jak mniemam doprowadzic do postaci wyjsciowej?
z pierwszego x∊(−∞, −2>∪<0, ∞)
z drugiego x∊(−∞, 4>
czesc wspolna
x∊(−∞, −2>∪<0, 4>
5 lut 21:31
Skipper:
... nie wiem po co Ty to wymnażasz ... redukujesz ... skoro masz gotowe postaci iloczynowe
Miejsca zerowe, krotności i rysuj −
5 lut 21:43
wajdzik: To co zrobiłem pozostawię bez komentarza.
5 lut 21:55
Dominik: widzialem jak kumpel napisal w zeszycie cos takiego:
(x − 2)(x − 3) < 0
x2 − 3x − 2x + 6 < 0
x2 − 5x + 6 < 0
Δ = 1
x1 = 2
x2 = 3
(x − 2)(x − 3) < 0 (sic!)
x∊(2, 3)
5 lut 21:59
wajdzik: Powiem szczerze, że jak robię coś automatycznie w matmie(nie specjalnie) to czasami i mi się
zdarza po czym bije się w głowe i śmieje się z siebie
5 lut 22:15