Narysuj wykres:
ed: Narysuj wykres:
f(x)=|x+4|−|x−2|
Proszę o pomoc.
5 lut 21:10
ed: prosze o pomoc przy tym zadaniu
5 lut 21:17
Licealista: weź pod uwagę 4 przypadki
1) x<−4
2) x≥−4
3) x<2
4) x≥2
5 lut 21:20
ed: czemu 4, ja bym wziął 3: x<4 x∊<−4,2) x≥2
powiedz mi jeszcze w jaki sposób to ryswać bo nie wiem... byłbym na prawde niezmiernie
wdzięczny gdybyś mi to narysowała i wytłumaczyłA jak po kolei to robiła, PROOSZĘ
5 lut 21:30
$$: weź pod uwagę trzy przedziały:
x∊(−∞;−4>
x∊(−4;2>
x∊(2;+∞)
potem rozwiązujesz Twoje równanie w każdym z tych przedziałów i otrzymasz proste które musisz
narysować w tych właśnie przedziałach
5 lut 21:32
ed: y=−6
y=6
x=−1
5 lut 21:36
ed: Wychodzi mi tak:
y=−6 x≥2
y=6 x<−4
x=−1 (−4;2>
mam podać teraz ilosc rozw i w odpowiedzi jest ze nie ma roziwazań dla −∞,−6 i 6,∞ a moim
zdaniem tam jest 1 rozwiazanie bo x=−1 i leci cały czas.. źle mysle?
5 lut 21:40
ed:
5 lut 22:41
Mila:

f(x)=|x+4|−|x−2|
1) x+4≥0⇔x≥−4 i (2) x−2≥0 ⇔x≥2
rozważamy wzór funkcji w przedziałach:(−
∞;−4) ;<−4;2); <2;
∞)
A) x<−4 wyrażenia (x+4) i(x−2) są ujemne
|x+4|=−x−4 i |x−2|=−x+2
f(x)=−x−4−(−x+2)=−x−4+x−2⇔
f(x)=−6 funkcja stała dlax<−4
B) x∊<−4;2)
|x+4|=x+4 i |x−2|=−x+2 to
f(x)=x+4−(−x+2)=x+4+x−2⇔
f(x)=2x+2 dla x∊<−4;2)
C) x≥2
|x+4|=x+4 i |x−2|=x−2 to f(x)=x+4−x+2=6⇔
f(x)=6 dla x≥2
w następnym narysuję.
5 lut 22:53
Mila:

f(x)=−6 dla x<−4
f(x)=2x+2 dla x∊<−4;2)
f(x)=6 dla x≥2
5 lut 23:02