?
Patryk: dla jakich wartości parametru m pierwiastki równania x2−2mx−m−2=0 są zawarte miedzy liczbami
−2 i 4 ?
f(4)<0
f(−2)<0
Δ>0
−2<Xw<4
tak ?
5 lut 21:08
Dominik: f(−2) > 0
f(4) > 0
reszta ok
5 lut 21:26
Kamcio :): Moim zdaniem delta nie musi być rózna od 0
5 lut 22:05
Dominik: musi. dla Δ = 0 mamy jeden pierwiastek PODWOJNY, a w tresci jest mowa o pierwiastkach.
5 lut 22:19
Patryk:
5 lut 2013 21:26
dlaczego tak ?
9 lut 12:06
Dominik: bo a > 0. naszkicuj sobie funkcje z moimi i twoimi zalozeniami.
9 lut 12:09
Nienor:

Myślę, że ten rysunek wiele wyjaśnia.
9 lut 12:09
Patryk: teraz rozumiem,dzieki
9 lut 12:10
Madzia: po prostu trzeba sobie napisać 4>x1>−2 a drugie 4>x2>−2
x1 i x2 policzyć normalnie z delty i rozwiązać te dwa równania
9 lut 12:12
Madzia: nie trzeba rysunku
9 lut 12:13
Dominik: no chyba nie
9 lut 12:14
Madzia: i oczywiście żeby były pierwiastki to delta więkasz od 0
9 lut 12:14
Patryk: (x1<4∧x1>−2)∨(x2<4∧x2>−2) to tak ?
9 lut 12:15
Dominik: wszedzie koniunkcja, a nie alternatywa.
ale nie rozumiem − PO CO? wczesniej miales proste zalozenia, ktore latwo sie liczylo.
9 lut 12:17
Madzia: Δ>0 => Δ=4
x1=m−1
m−1<4
m−1>−2
z tego : m ∊(−1:5)
x2=m+1
m+1<4
m+1>−2
z tego m∊(−3:3)
odp: m∊(−1:3)
9 lut 12:17
Nienor: Δ=4m
2+4(m+2)=4m
2+4m+8
√Δ=
√4m2+4m+8
Tak, zdecydowania lepiej rozwiązać 4 tak piękne równania, niż narysować sobie i trochę
pomyśleć.
9 lut 12:17
Dominik: @Madzia, skad to?
9 lut 12:19
Nienor: Δ>0 ⇔ m=4

4m
2+4m+8>0 ⇔ m
2+m+2>0
Δ=1−4*2=−7 m∊R
9 lut 12:20
Dominik: chyba najlepiej taka pomoc zignorowac.
9 lut 12:21
Madzia: moje to do takiego samego zadania tylko o równaniu x2−2mx+m2−1=0 ale o to samo chodzi
9 lut 12:21
Nienor: Racja, tylko twoje równania jest wyjątkowe, metoda tu zastosowana nijak się ma do równania
Patryka
9 lut 12:23
jikA:
Nie rozumiem o co chodzi Madzia równanie jest napisane powyżej a Ty robisz zupełnie inne?
9 lut 12:23
Madzia: ok
9 lut 12:24
Nienor: Chyba uważa, że jeden trik można stosować zawsze, ale to przeczy przecież definicji triku
9 lut 12:24
Dominik: w zasadzie jakby sie uprzec to mozna to tak liczyc − rownania wcale nie sa az tak paskudne.
trikiem natomiast sa zalozenia typu xw, f(2)> 0 etc.
9 lut 12:27
Nienor: Można, można, jako truk mi chodzi, że Δ nie zależy od parametru

A to z f(−2)>0 jest raczej metodą, obok oczywiście wylicznia pierwiastków i podstawiania do
równania.
9 lut 12:31