Zad. 1
Dla jakich wartości parametru a i b wielomiany W(x) i P(x) są równe, jeśli W(x) = x do 3 + ax +
b i P(x) = (x−1) (x+2).
Zad. 2.
Z miast A i B odległych od siebie o 352 km wyjechały, po sąsiednich torach, dwa pociągi
towarowe. Pociąg jadący z miasta A do B wyjechał o 45 minut wcześniej niż pociąg jadąc z
miasta B do A i jechał z prędkością o 24 km/h mniejszą. Pociągi te minęły się w połowie drogi.
Oblicz, z jakimi średnimi prędkościami jechały te pociągi.
Zad. 3
Czteroosobowa rodzina składa się z rodziców i dwóch córek bliźniaczek. Średnia wieku rodziców
wynosi 50 lat, natomiast średnia wieku całej rodziny wynosi 30 lat. Oblicz wiek jednej córki.
Zad. 4
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędziach bocznych dwa razy dłuższych od krawędzi
podstawy. Oblicz tangens kąta nachylenia krawędzi bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny
podstawy.
Zad. 5
Pole przekroju osiowego stożka jest równe pierwiastek z 3 cm, a kąt nachylenia tworzącej
stożka do płaszczyzny podstawy ma miarę 60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej
tego stożka.
Zad. 6
Wyznacz liczbę odwrotną do 7 − 4 pierwiastki z 3 i wynik zapisz w postawi a + b pierwiastka z
c.
Zad. 7
Dla jakiej wartości parametru m funkcja liniowa f(x) = (4 − |m + 2| ) x + m − 1 jest rosnąca?
Zad. 8
Cenę lodówki podniesiono o 25%. O ile procent trzeba obniżyć nową cenę, aby lodówka kosztowała
tyle samo co przed obniżką?
Błagam o pomoc!
| 1 | 7+4√3 | 7+4√3 | |||
= | = | = 7 + 4√3, | |||
| 7−4√3 | (7−4√3)(7+4√3) | 49 − 48 |
| śrrodziców + 2*wiekbliźniaczek | |
= 30 | |
| 3 |
| 50 + 2b | |
= 30 | |
| 3 |
| śr rodziców + śr bliźniaczek | |
= 30 | |
| 2 |
| 50 + b | |
= 30 | |
| 2 |
Patronus − dziękuję